AS3 Employment Jeg er ikke afhængig af NAV og AS3

Det, jeg har lært her hos AS3, er, at hvis jeg skulle blive ledig om et år, så ved jeg præcist, hvad jeg skal gøre, og jeg har værktøjerne til det. Jeg er ikke længere afhængig af NAV og AS3.

Ordene kommer fra en kandidat, der har gået på kurset ”Karriereveiledning” på AS3-Centret i Jessheim, som ligger en god halv times kørsel nordpå fra Oslo. Kandidaten har netop fået job og er mødt op for at tage afsked med rådgiverne Synnøve Grepperud og Ingunn Aursnes samt de kolleger, der er tilbage på holdet. Tilbage ja, for det går raskt på dette kursus med at levere gode medarbejdere til arbejdsmarkedet.

Ugen før har holdet gennemført en succesfuld kampagne. 25 deltagere sendte 369 uopfordrede ansøgninger og gennemførte 74 telefonopkald i løbet af ugen. Alene samme uge kom 8 i job. Senere har effekten af kurset og kampagnen betydet, at yderligere 4 kandidater har forladt ledighedskøen. Succesen er så åbenlys og entydig, at kampagnen nu bliver lagt ind som en fast del af karrierevejledningen.

Fuldt blus på Energiveien
Centret i Jessheim ligger i et industrikvarter i udkanten af byen på Energiveien, og man må sige, at adressen er velvalgt. Her er fuldt blus på lampen og masser af energi i lokalerne, som er fyldt med kandidater. I nummer 14 holder kurset ”Oppfølging” til og i nummer 16 gennemføres ”Karriereveiledning”. Ialt arbejder 15 rådgivere hver dag med at rådgive og vejlede omkring 150 kandidater videre fra ledighed til job eller uddannelse. 

Speeddating – hånd i hånd med NAV
På kurset er der samme dag, vi besøger centret, informationsmøde med 30-40 nye kandidater. Mødet gennemføres i et samarbejde mellem to sagsbehandlere fra NAV og to rådgivere fra AS3. Så snart fællesmødet er overstået bliver der sat gang i speeddatingen.

Hver kandidat møder en fra NAV og en fra AS3. Datingen tager mellem 2 og 5 minutter, hvor kandidaten får spørgsmål som: ”Er du motiveret for kurset?”  ”Har du lyst til at få et job?” ”Er der noget der forhindrer dig i at deltage de næste 6 uger?”

Bagefter sætter NAV og AS3 sig sammen og beslutter, hvilke kandidater der henvises og hvem, der skal have et andet tilbud, fordi der eksempelvis er sprogproblemer, helbredsproblemer eller lang ledighed. Både NAV og AS3 er interesseret i at skabe gode resultater, og forventningen er, at 80 % er i job tre måneder efter, de afslutter kurset.

Frihed under ansvar
Kurset varer 6 uger. De første to uger møder alle kandidater ind på centret for at gennemgå konceptet og tilegne sig de nødvendige værktøjer. Efterfølgende bestemmer de selv, om de vil arbejde på centret eller hjemmefra. Langt de fleste vælger dog fællesskabet hos AS3 Employment.

”Vores kandidater kommer ikke med hatten i hånden. De har mange kompetencer, og de er voksne selvstændige mennesker. Så vi behandler dem som sådan,” fortæller rådgiver Ingunn Aursnes. ”Det er som en have, vi vander. Et sted for læring, udvikling, for at fejle og for at vokse”.

”Vi anerkender, at det er deres ansvar og proces. Vi har respekt for deres liv og situation, og sammen skaber vi et arbejdsfællesskab. Vi ser ikke på dem som nogen, der ikke ved noget om jobsøgning, og os der har alle svarene,” siger Ingunn Aursnes, som i parentes bemærket både har fået blomster og hjemmelavet kage af kollegerne i dag, fordi hun har fødselsdag.

”Vi respekterer, at vi er forskellige. I arbejdet fokuserer vi på det positive, at skabe et højt aktivitetsniveau, og så er en rigtig god stemning og et godt arbejdsmiljø super vigtigt, så kandidaterne har lyst til at komme her, og at grundlaget for at lave gode resultater for deltagerne er til stede,” slutter hun, inden dagen lige skal rundes af med kandidaterne, som sidder og arbejder ved computerne. 

Fakta

Siden 2015 har 420 kandidater været tilknyttet forløbet ”Karrierevejledning” i Jessheim. I dag gennemføres 2 parallelle spor med 30 kandidater på hvert hold.