as3 employment Hvem er det, vi taler om?

AS3 Work&Care gennemfører i samarbejde med Jobcenter Sønderborg et forløb for borgere med psykiske problemstillinger eller mistrivsel.

Redaktionen her på bloggen har mødt to af borgerne fra forløbet til en snak om deres oplevelser. Den ene deltog på grund af fysiske lidelser og smerter. Den anden fordi hun flere gange er gået ned med stress og depression.

Selvom Elkes og Karens baggrunde for at deltage på forløbet har et forskelligt udgangspunkt, så har de i hvert fald to ting tilfælles. For det første er de begge vokset op med en uantastelig holdning til, at man skal arbejde og kunne klare sig selv. Den anden ting er - måske på baggrund af den første - at de begge er flove over at være i systemet, som de udtrykker det.

”Det at skulle møde på jobcentret, som jeg havde hørt så meget dårligt om, var bare så langt væk fra mit eget selvbillede, og jeg syntes, det var nedgørende og flovt over for familie og venner,” fortæller Elke om den situation, hun kom i på grund af flere diskusprolapser.

Hendes kontakt til jobcentret afslørede dog hurtigt, at det hun havde hørt af historier og den virkelighed, hun mødte, var to vidt forskellige ting.

”Jobcentret har lyttet til mig og behandlet mig med respekt,” understreger hun.

Karen har det også rigtig skidt med at skulle bede om hjælp og ønsker at være anonym.

”Jeg er bange for at blive genkendt, og jeg synes virkeligt, det er flovt ikke at kunne klare sig selv,” forklarer hun sit ønske om anonymitet.

Vil gerne hjælpe andre

Når Elke og Karen alligevel stiller op til interviewet, så er det fordi, de gerne vil støtte andre i samme situation og vidne om, at selvom systemet i første omgang kan virke skræmmende, så er der hjælp at få.

”Forløbet hos AS3 har været individuelt, jeg er blevet taget seriøst og lyttet til, så jeg synes andre skal vide, at de kan få et tilbud som dette,” opsummerer Karen motivet for at deltage.

Elke var fra begyndelsen skeptisk og syntes ikke, at tilbuddet hos AS3 Work&Care gav mening.

”Jeg mødte selvfølgelig op, som jeg skulle, og da jeg mærkede, hvordan det gik fremad, og jeg fik mere overskud, så gav det naturligvis rigtig god mening,” fortæller Elke.

Begge har en sygehistorie eller en skæbne, som kræver at folk med specialkompetencer hjælper dem videre, hvis de skal i job eller fleksjob. Elke og Karen har aldrig givet op. De kæmper kampen for at klare sig selv. Men det handler også om bedre livskvalitet.

Elke

Elke, som er 61 år, kom på arbejdsmarkedet allerede som 15 årig og nåede at fejre sit 40 års jubilæum i psykiatrien på Augustenborg Sygehus, inden hun måtte stoppe på grund af sine diskusprolapser. Tre gange i nakken og tre gange i ryggen. Oveni det en operation for sammenfald i lænden.

Der har været perioder, hvor hun ikke har kunnet dreje sit hoved, hvor venstre arm har været følelsesløs og død, og hvor hun knapt har kunnet stå op. Det har været forbundet med mange smerter, genoptræning i månedsvis og lange sygemeldinger.

Hun er kommet tilbage hver gang, fordi hun er en fighter af natur, og fordi hun mener, at selvom hun har brug for hjælp, så har hun selv et ansvar for sit liv. Hun sætter stor pris på den opbakning, hun har fået fra arbejdspladsen med chef Susanne Bissenbach i spidsen, læger hun har mødt, Sundhedscentret, sagsbehandleren på jobcentret og personalet hos AS3 Work&Care.

Specielt har træningsprogram, som fysioterapeut Tommy Hansen har udarbejdet, betydet meget for reduktionen af hende smerter.

”Det har helt sikkert gjort en forskel. Jeg har fået det meget bedre. Og efter jeg nu er kommet i praktik på botilbuddet Skrænten, som Harald fra AS3 fandt til mig, så har jeg fået mere energi, mere selvværd og flere kræfter. Jeg er gået ned i medicin og har fået overskud til at dyrke venskaber, børn og børnebørn,” fortæller Elke, hvis mål det er at vende tilbage til et fleksjob i forlængelse af praktikken.

Karen

Da Karen er 10 år tager hendes mor sit eget liv. Ingen taler rigtigt med hende om det, og hver dag er skrammerne på badeværelsesdøren, som hendes far måtte brække op, en påmindelse om det, der var så skæbnesvangert for hende.

”Det var en anden tid. Man talte ikke om det, og da jeg kom i skole og sagde til læreren, at min mor var død, sagde han: Ja, det ved jeg godt. Gå nu ind og sæt dig,” fortæller Karen, der i dag er 47 år.

Karen kæder hændelsen fra dengang sammen med de problemer, hun efterfølgende har haft med stress, depression og hendes dispositioner, når det gælder arbejde.

Mange gange har hun haft flere job på én gang. Som i 90’erne, hvor hun havde aftenvagt på plejehjemmet, vagter i den lokale pølsevogn og kørte lidt lastbil.

”Jeg har tit begravet mig i arbejde. Det gik nogle gange ud over nattesøvnen. Så kunne det kamme over, og jeg gik ned med stress,” fortæller hun om sit liv.

”Seks gange er det sket. Pludselig koger det hele over for mig. Jeg kan ikke huske noget, og så kommer depressionen, hvor jeg mere eller mindre ikke kan tage hånd om mig selv,” forklarer hun om den situation, hun ofte er endt i.

Undervejs i hendes liv begår hendes eksmand og en ven også selvmord, hvilket påvirker hende voldsomt.

Gennem Jobcenter Sønderborg får hun præsenteret forløbet hos AS3 Work&Care. Hun siger ja til tilbuddet, fordi det er individuelt.

”Jeg skulle egentlig kun have snakket med Harald, der er rådgiver, men tog også mod fysisk træning med Tommy. Han tilrettelagde et træningsprogram, der virkelig hjalp mig i forhold til min stress. Det har gjort en stor forskel,” slutter Karen, som i dag er i fleksjob i tre dage om ugen i 10 timer hos et byggemarked.

Forløbet Karen og Elke deltog i

Forløbet i Sønderborg, som Karen og Elke deltog i, er et op til 16 ugers Work&Care forløb for borgere med psykiske eller fysiske problemstillinger. Borgeren møder ind 1- 10 timer om ugen afhængig af problemstilling og formåen. Den tværfaglige indsats består af psykologiske samtaler, fysisk træning, gruppeundervisning med blandt andet psykoedukation og mindfulness samt brobygning til arbejdsmarkedet.