Mette List Elhøj Alkoholisme eller alkohol?

Jeg har altid syntes, at det var både vigtigere og mere interessant at undersøge om en persons alkoholforbrug giver problemer, end om vedkommende falder ind under definitionen alkoholisme. 

Sådan siger Mette List Elhøj, der er ansat som psykolog hos AS3 Work&Care i Slagelse og som har arbejdet med alkoholbehandling og misbrug, gennem mere end 10 år i Alkoholrådgivningen i Grenå og Socialmedicinsk afsnit i Odense.

At skulle konfrontere en borger eller ansat, med mistanke om alkoholmisbrug, kan være noget af en udfordring for mange sagsbehandlere, rådgivere og HR-ansatte.

Måske har man kun borgeren til en kort samtale eller i et kort forløb, eller man synes, det er en privatsag, hvad folk drikker? Med andre ord finder man en forklaring på, eller undskyldning for, ikke at tage konfrontationen og samtalen med borgeren eller den ansatte, der mistænkes for at have et alkoholproblem.

”Jeg vil altid selv tage konfrontationen, hvis jeg har en mistanke”, konkluderer Mette List Elhøj. ”Efter min mening, er det ikke ok at ignorere problemet, og jeg ved fra mit arbejde, at konfrontationen og det at undersøge hvordan personen er endt i et alkoholproblem, og hvordan man kan hjælpe ham eller hende videre, har stor betydning for den enkelte både fysisk, psykisk og socialt.”

Hvorfor drikker Jeppe?
Man ved at dobbelt så mange mænd som kvinder er alkoholikere, og at arv og miljø spiller en væsentlig rolle.

”Langt de fleste er søde og rare mennesker, som vil andre det godt, men hvor livet har taget en drejning, der har betydet, at de bruger alkohol til at dulme for eksempel, smerter, social angst, manglende selvværd eller andre sider af livet, som kan være svære at leve med. Man kan tale om en form for selvmedicinering, ” siger Mette List Elhøj, der har mødt ansatte inden for alle brancher, i både det offentlige og private med et alkoholmisbrug.

”Hvad man bruger alkohol til, kan være vidt forskelligt fra menneske til menneske. Måske har det været hensigtsmæssigt i begyndelsen, fordi man har kunnet dæmpe smerter eller angst og på den måde få en større livskvalitet. Senere har det så ført til et egentligt misbrug og derfor er det for mig helt afgørende, at vi der arbejder i dette felt, går ind og er undersøgende i forhold til:

  • Hvad er grunden til misbruget?
  • Hvad er det alkohol hjælper med?
  • Oplever du problemer med det?
  • Har din arbejdsgiver, familie, venner sagt noget om det?
  • Hvordan begyndte det?
  • Hvad er fordele og ulemper ved at drikke for dig?
  • Hvor meget tror vedkommende selv på, at han/hun kan stoppe med at drikke, eller måske gøre det mere kontrolleret?
  • Ved du, hvordan du kan få hjælp?

Plant et frø
”Det er så vigtigt, at vi forholder os undersøgende. Vi har ikke nødvendigvis svarene, og vi kan måske ikke gøre den forskel for borgere og ansatte, som vi håber på. Nogen er overhovedet ikke motiveret for at stoppe. De skal måske længere ud, inden de er parate til forandring. Det vi kan, er at plante et frø og håbe på det spirer, ved at turde tage konfrontationen og samtalen”, siger Mette, der mener, at lakmusprøven i arbejdet med alkohol er, om det at drikke giver personen problemer.

Ændrer man karakter, bliver man aggressiv og konfronterende, og vågner man op uden at kunne huske noget, eller er man fyldt med skyld og skam. Det kan være pinefuldt og forfærdeligt at være misbruger, og derfor kan det mest kærlige være, at konfrontere en alkoholiker med sit misbrug.

”Selvfølgelig skal vi også tale om helbredsmæssige konsekvenser af misbruget, både fysisk og psykisk på kort og lang sigt, men i dag er langt de fleste godt klar over disse konsekvenser, så for mig er det også vigtigt at tale om, hvad der sker tankemæssigt, følelsesmæssigt og handlingsmæssigt”, understreger hun og fortsætter, ”dernæst er det naturligvis vigtigt at vi som sagsbehandler, rådgiver eller i HR kender til de eksterne muligheder, der er for hjælp, slutter hun.

Fakta om alkohol

Ca. 140.000 danskere er i dag afhængige af alkohol, og sundhedsstyrelsen anslår, at ca. 200.000 børn i dag lever i en familie med alkoholproblemer. Alkohol kan relateres til 60 forskellige sygdomme og øger blandt andet risikoen for brystkræft. Årligt dør omkring 3000 danskere pga. et overforbrug af alkohol.